to samiske utstillinger i Smelthytta


Fra 30.09.10 til 30.10.10 viste vi to utstillinger i Smelthytta i forbindelse med den sørsamiske kulturfestivalen buerie båateme. Den ene var en fotoutstilling av Aina Bye med navnet "Båatsojne jieleminie - leve med rein." Den andre utstillingen var ved kunstneren Hans Ragnar Mathisen.


Utstillingen "Båatsojne jieleminie - leve med rein." er laget av naturfotografen Aina Bye i samarbeid med Saemien Sijte. Bildene er tatt i to reinbeitedistriktene i Nord-Trøndelag Luru og Skjækerfjell. . Fotograf Aina Bye er en anerkjent naturfotograf som blant annet bidro i storfilmen "Varg".
Utstillingen er produsert av Saemien Sijte, og turneen tilrettelegges av Nord-Trøndelag fylkesbibliotek.

Hans Ragnar Mathisen - også kjent som Elle-Hánsa og Keviselie - er en av våre fremste samiske billedkunstnere. For folk flest er han kanskje mest kjent for sine grafiske arbeider, særlig de samiske kartene, men han jobber også med maleri og tegning. Mathisen er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo og Statens Kunstakademi. Kunstneren er innkjøpt av bl.a. Tana helsesenter, Nordisk Ministerråd i København, Norsk kulturråd, Samisk kulturråd, Troms Fylkeskommune, Riksgalleriet og Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.