Industrieventyret Skanckesmia


Siden februar 2011 har Rørosmuseet hatt gleden av å presentere utstillinga om smijernsbedrifta Skanckesmia.

  

Gjennom våren og sommeren har turister og lokalbefolkning hatt muligheten til å se ei utstilling som viser noe av bredden på produksjonen i Skanckesmia, og samtidig har man hatt mulighet til å bli kjent med arbeiderne og arbeidsplassen i tekst og bilder. Bedriften ble etablert av kjøpmann Alf Skancke og ble etter hvert et velkjent kompetansesenter, spesielt innen smedfaget.

Utstillinga ble til som et samarbeid mellom Røros Museums-og historielag, Røros Husflidslag og Rørosmuseet. Siden 2008 har ei arbeidsgruppe arbeidet med registrering og innsamling av skriftlig dokumentasjon, bilder og gjenstander fra Skanckesmias 45-årige virksomhet fra 1931 til 1976.

Arbeidsgruppa har registrert over 500 gjenstander laget i Skanckesmia, hvorav ca. 170 har blitt vist i utstillinga. Besøkende har fått muligheten til å se eksempler på taklamper, gulvlamper, bordlamper, vegglamper, lysestaker, peisutstyr, beslag og pyntegjenstander laget av dyktige håndverkere. Også noen få gjenstander fra Skinnindustrien, som holdt til i samme bygning som Skanckesmia, har blitt vist.

Søndag 4. september er siste sjanse til å få med seg utstillinga Industrieventyret Skanckesmia, og vi håper alle som enda ikke har hatt muligheten til å besøke Smelthytta i sommer tar turen innom i løpet av de neste ukene!
Kontaktperson for prosjektet er: Arbeidsgruppas leder, Arne Bentz Sollie, tlf. 72411420 eller mobil tlf. 98846551, ev. Tone Rygg, Rørosmuseet, tlf. 930 09 368.